Dit doen wij

‘Het onmogelijke mogelijk maken, dat is ons vak!’

Geplaatst: 28-03-2024

Adviesbureau Van Dun & Van Gerwen bestaat 30 jaar. Oprichter Manita van Gerwen heeft het werkveld in 30 jaar flink zien veranderen.

 

Als Manita als boerendochter opgroeit tussen het jongvee dat haar ouders fokken, weet ze zeker dat ze dierenarts wil worden. De loting op de studie Dierengeneeskunde maakt een einde aan die droom. Ze kiest voor de opleiding Veehouderij aan de HAS. Ze leert in haar studiejaren Harry kennen en rolt na haar diplomering vrijwel direct in de zaak van zijn ouders. “Ze hadden een loonbedrijf. Ik pakte alles op wat nodig was. Al snel bleek er behoefte aan iemand die advieswerk voor klanten ging doen. Ik bleek er goed in te zijn. Zo ontstond adviesbureau Van Gerwen.”

In een paar jaar tijd groeit haar klantenbestand hard. Na de uitbraak van varkenspest in 1997 valt een deel van het werkgebied voor het loonbedrijf van haar schoonfamilie weg. “Zo kwam Harry in de zaak bij mij. Tot 2010 werkten we met zes man in een pand bij huis.”

 

Kennis en creativiteit

Het succes van haar adviesbureau schuilt volgens Manita in de kwaliteit van de advisering. “We proberen voor onze klanten altijd het onmogelijke mogelijk te maken. Met kennis en creativiteit zoeken we binnen de wettelijke spelregels een oplossing voor iemands plannen. Dat zijn we als persoonlijke adviseurs in mijn ogen ook verplicht.”

 

Ook buiten kantooruren paraat

Dat er bij Van Dun & Van Gerwen geen 9-tot-5-mentaliteit heerst, wordt volgens Manita door klanten zeer gewaardeerd. “Als onze klant het nodig heeft, staan we er gewoon! Of liggen”, lacht ze, verwijzend naar die ene klantvraag die ze jaren geleden vanuit haar kraambed afhandelde. “Een tijd geleden kwam een klant met oude dozen vol stukken. Ik vond een adviesbrief terug, daarop had de klant geschreven: Manita is dag en nacht bereikbaar! Het is eigenlijk wel waar: als het nodig is, staan we gewoon buiten kantooruren paraat.”

 

Van agrarisch ook naar niet-agrarisch

In 30 jaar tijd heeft Manita de doelgroep voor haar adviesbureau behoorlijk zien verschuiven. “We zijn door maatschappelijke ontwikkelingen allang geen agrarisch adviesbureau meer. We bedienen net zo goed niet-agrarische klanten. Het Brabantse beleid zorgt er ook voor dat veel boeren nevenactiviteiten zijn gaan ontplooien, zoals campings of dagbestedingen, of zelfs helemaal stoppen met boeren.”

 

Overname door Van Dun Groep

In 2018 gaat Manita op zoek naar een geschikte overnamekandidaat voor het adviesbureau. “Mijn kinderen hebben geen interesse om me op te volgen, maar ik wil het toch netjes regelen voor mijn klanten en medewerkers. Dat is gelukt. Zij hebben het nog steeds goed nu we onderdeel zijn van de Van Dun Groep. Samen vormen we een hardwerkend team met hart voor de zaak.”

 

‘De complexiteit van regels is verdrievoudigd’

 

Na de overname doet onder meer Rud van Herk zijn intrede op de werkvloer in Reek. De adviseur ruimtelijke ordening en milieu is inmiddels ook directielid. Hij vertelt dat Adviesbureau Van Gerwen een sparringpartner zocht. “De complexiteit van de regels is de laatste jaren verdrievoudigd. Steeds meer zaken in je advisering vragen om een uitgebreide onderbouwing. Van stikstof, waterberging en flora en fauna tot asbest, vervoersbewegingen, enzovoorts. Kennisdeling is hiermee noodzakelijk om als adviesbureau je blijvend te onderscheiden in de markt.”

 

Beste Leerbedrijf van Nederland

Rud wijst ook op de uitdaging om goede adviseurs op te leiden in de moeilijke materie waarmee het adviesbureau dagelijks te maken krijgt. “Er bestaat geen opleiding voor ons vak. Wie van school komt met veel kennis leert het adviseursvak bij ons in de praktijk toepassen.” Dat Van Dun & Van Gerwen daar goed in is, bewijst het het behaalde predicaat ‘Beste Leerbedrijf middenkader in Nederland’. “Blijkbaar weten we het vuurtje goed over te dragen op de volgende generatie, want diverse stagiairs willen na hun stage hier blijven werken”, stelt Manita.

 

Bevlogenheid bij jong en oud

Volgens Rud is de integratie van de twee bedrijven goed verlopen. “We deden natuurlijk vergelijkbaar werk voor dezelfde doelgroep. Alleen Van Dun was natuurlijk groter en had al meer processen gestandaardiseerd. De werkwijze is nu overal hetzelfde.” Manita vult aan: “Het maakt nu niet uit welke adviseur je spreekt, jong of oud, bij iedereen vind je dezelfde bevlogenheid.” Rud knikt: “We zijn bijna allemaal nuchtere ondernemers met veel kennis en creativiteit.”

 

De blik vooruit

Hoewel het werkveld door alle regelgeving ‘complex en spannend’ is, kijken beiden met vertrouwen naar de toekomst. Rud is trots op waar Van Dun & Van Gerwen nu staat en hoe de onderneming zich verder ontwikkelt: “We gaan voor het vuur voor onze klanten en helpen tegelijkertijd onze nieuwe medewerkers om te groeien. Je zou het door al die regels soms bijna vergeten, maar we hebben toch mooiste vak dat er is!” Manita knikt: “Zeker weten! Zeg nou zelf: er is toch niets mooiers dan ondernemers de ruimte geven om zich door te ontwikkelen?”

 

 

Manita van Gerwen & Rud van Herk

 

Het kantoor van Van Dun & Van Gerwen in Reek

 

 

Nieuws overzicht