Dit doen wij

BENG-eisen vervangen EPC bij nieuwbouw

Geplaatst: 21-06-2019

Het bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen wordt gewijzigd. Vanaf 1 juli 2020 moeten bijna alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Daarmee worden strengere eisen gesteld aan het verlagen van het energiegebruik.

De nieuwe BENG-eisen vervangen de EPC, de huidige eis voor nieuwbouw. De BENG-eisen geven meer garantie dat een gebouw energiezuinig wordt ontworpen. Bij de EPC kan bijvoorbeeld een matige isolatie van de gebouwschil (zoals energieverliezen van het glas) gecompenseerd worden door zonnepanelen. Omdat BENG zelfstandige eisen stelt aan de schil van een gebouw en aan het aandeel hernieuwbare energie kan dit straks niet meer.
 
Ook is er een maximum gesteld aan de luchtsnelheid van verse (koude) ventilatielucht in gebouwen, zodat er geen tochtoverlast wordt ervaren. Een gezond binnenklimaat is in grote mate afhankelijk van de luchtverversing in gebouwen. Veel bewoners sluiten echter bij tocht de ventilatieopeningen af, waardoor er een ongezond binnenklimaat kan ontstaan.

Nieuw te bouwen stallen hoeven niet te voldoen aan de nieuwe BENG-eisen.

 

Invoering per 1 juli 2020


De strengere eisen hebben grote consequenties voor ontwikkelaars, architecten en bouwers. Omdat betrokkenen zich goed voor moet kunnen bereiden en de noodzakelijke rekensoftware getest moet worden, is besloten dat de BENG-eisen per 1 juli 2020 ingaan. Een half jaar later dan eerder voorgesteld.  

 

Nieuws overzicht