Dit doen wij

Sigma: ‘Hotel van Karin Bruers is een mooie uitdaging’

Geplaatst: 01-03-2024

Aan het einde de Gemullehoekenweg in Oisterwijk, in het licht van het dorp en in de schaduw van het bos, verrijst Hotel Bent. De constructie van de bijzondere houtskeletbouw is berekend door ons bouwkundig adviesbureau Sigma Engineering.

Hotel Bent komt naast de hertenkamp in Oisterwijk en wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd. Initiatiefnemer is Karin Bruers, ondernemer, cabaretier en schrijver uit Tilburg. Ze wil een zo duurzaam mogelijk gebouw neerzetten met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Als de bouw klaar is, staan er twee gebouwen die samen het Mozaïek Boetiekhotel vormen. Het hoofdgebouw is het hotel met acht kamers en twee suites. In het andere gebouw, het paviljoen, is de lobby en de receptie met een hotelshop, tearoom, klein restaurant en vier suites.

Houtskeletbouw

“De gebouwen worden opgetrokken uit prefab houtskeletbouw. Houtbouw is in principe een CO2-opslag waarin je toevallig ook aangenaam kunt verblijven”, vertelt Marino Welten, constructeur/tekenaar van Sigma. Het project is door hem en Niels Hanegraaf uitgevoerd. “De gebakken bouwmaterialen bestaan uit baksteen en dakpannen van gerecyclede materialen. Het hotel krijgt verder zonnepanelen en een warmtepomp. De hotelier probeert zo dicht mogelijk energieneutraal te zijn. Ze hoopt dit in de toekomst zelfs helemaal te kunnen worden.”

Mooie uitdaging

Volgens Welten is de constructie van het hotel ‘een mooie uitdaging’. “Dat komt door de ronde spa ringen, gelamineerde liggers en CLT vloeren. Wij hebben de hoofdconstructie berekend die in het ontwerp past. In de uitvoeringsfase hebben we de detailengineering gedaan.”

Vraagstukken die de constructeurs tackelden waren: de stabiliteit en het materiaalgebruik op basis van het gewenste type vloer. “In dit geval was vanuit de architect al bepaald dat het CLT-vloeren moesten worden. Van daaruit hebben we de constructie verder opgebouwd en berekend. Doordat het ontwerp na bezwaren uit de buurt onlangs gewijzigd is, voeren we de constructieberekening voor het paviljoen nu nogmaals uit. Uiteraard zijn we trots dat we als constructeurs een wezenlijke bijdrage mogen leveren aan het eindresultaat.”

Tv-serie over bouw hotel

Hoewel de samenwerking met Sigma vlekkeloos is verlopen, wil de bouw van het hotel niet vlotten. Dat heeft alles te maken met bezwaar van de buurt. Afgelopen jaar werd Karin Bruers geconfronteerd met boetes, bouwstops en rechtszaken. Ze deelt haar ervaringen met de wereld van bureaucratie en stikstofregels in de Omroep Brabant-serie ‘Hotelhel’. Karin Bruers zegt ‘te blijven doorvechten’ en hoopt in het voorjaar van 2024 haar eerste gasten te ontvangen.

 

Nieuws overzicht