Dit doen wij

Uitstel dreigt voor Omgevingswet na kritisch ict rapport

Geplaatst: 11-10-2022

De Omgevingswet die op 1 januari 2023 ingevoerd zou worden, lijkt onzeker te worden. Volgens het Adviescollege ICT-toetsing zijn er in de stand van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) forse beperkingen in het onderliggende digitale systeem die risico’s met zich meebrengen als de invoering doorgaat per 1 januari.

Het doel van de omgevingswet is om wetten en regels voor ruimtelijke ontwikkeling die nu gelden samen te voegen en te vereenvoudigen. Hiermee zou het straks makkelijker zijn om een bouwproject te starten. Maar als het DSO niet goed werkt, kunnen er grote problemen ontstaan met het verlenen van bijvoorbeeld bouwvergunningen. Experts uitten hier eerder al hun zorgen over, mocht de wet op 1 januari ingaan. Toch heeft het kabinet nog altijd het plan om de Omgevingswet op 1 januari in te laten gaan. Het college waarschuwt dat hier weinig tijd voor is. Een andere optie is daarom opnieuw uitstel. Een half jaar geeft volgens de adviseurs ruimte voor een fundamentele heroriëntatie.

De invoering van de Omgevingswet is al meerdere keren uitgesteld. In de komende weken debatteert de Eerste Kamer over de Omgevingswet. Minister de Jonge (Ruimtelijke Ordening) besluit op 1 november over de invoeringsdatum van de wet. Voor meer informatie, ga naar de site van de Rijksoverheid.

 

Nieuws overzicht