Dit doen wij

Van Dun Advies helpt droom van familiebedrijf Broeders waarmaken

Geplaatst: 01-03-2024

Berkel-Enschot heeft er sinds 2023 een toeristische trekpleister bij met Brasserij Bij Broeders en boerderijwinkel aan de Eindhovenseweg 12. Als het aan de exploitant ligt, rijdt er binnenkort ook een treintje om bezoekers rond te leiden over het terrein. Van Dun Advies helpt de familie Broeders hun dromen waarmaken.

Brasserij Bij Broeders en de landwinkel liggen in landgoed Allure, een natuurrijk gebied. De locatie grenst aan een populaire fietsroute, op een steenworp afstand van het trappistenklooster in Berkel-Enschot. De nieuwgebouwde bedrijfsgebouwen maken onderdeel uit van het naastgelegen vleesveebedrijf BiefSelect van Henk Broeders. Het vlees dat hier geproduceerd wordt, is voorzien van het 2-sterren Beter Leven certificaat. Dochter Lia exploiteert de boerderijwinkel en Brasserij Bij Broeders. Henk organiseert excursies over het terrein.

Ontwerp en planologie

De bedrijfsgebouwen zijn ontworpen door Jeroen Pickhard, architect bij Van Dun Advies. Hij is erg trots op het resultaat “Op de plaats van de landwinkel stond eerst een woning. Deze is gesloopt, net als twee schuurtjes. De nieuwgebouwde landwinkel en brasserie passen qua uitstraling helemaal bij de omgeving.”

Jeroen wijst op het karakteristieke schuurkarakter van de boerderijwinkel en de fraaie houtengebint constructie van de brasserie. “Bij de brasserie hebben we een terras kunnen realiseren en hierbij een boom behouden die al op het erf stond. Bijzonder is verder dat deze gebouwen volledig zijn onderkelderd met een doorgang tussen beide panden. De slagerij zit onder de winkel. Er zit een lift in voor leveranciers. Boven de winkel is een woning met 750 m3 inhoud gerealiseerd. Het was even puzzelen, maar we hebben voor onze klant meer dan het maximale eruit gehaald. De landschappelijke inrichting van het geheel is zo gedaan dat je vanaf de straatkant niet op blik kijkt. Bezoekers parkeren aan de achterzijde.”

Ruimtelijke procedure

Om de plannen mogelijk te maken, heeft Van Dun Advies een lang traject voor de ruimtelijke procedure doorlopen. “Het principeverzoek voor nevenactiviteiten bij Eindhovenseweg 12 in Berkel-Enschot dateert al uit 2015. Daarna heeft Van Dun Advies nog een bestemmingsplanprocedure gevoerd. Desondanks zijn we zeer tevreden. De samenwerking met de gemeente Tilburg is zeer goed verlopen. Alles is buitengewoon voorspoedig gegaan.”

Het was volgens Jeroen niet voor het eerst dat Van Dun Advies voor de familie Broeders aan de slag ging. “Ook het vleesveebedrijf op Eindhovenseweg 10 kan al jarenlang rekenen op onze bijstand en deskundige advisering.”

Extra wensen

Er leeft nu de wens om twee extra bijgebouwen mogelijk te maken. “Vrij snel na de opening van de landwinkel en horecagelegenheid bleek dat de familie behoefte heeft aan meer opslag voor terrasmeubilair, parasols, barbecues, ets en een overdekte stalling wil voor het treintje, enkele bedrijfswagens en fietsen. Daarnaast wil Broeders het educatieve karakter van de rondleidingen meer kracht bijzetten. Onder meer met een rondrijdend treintje en een overdekte, nostalgische expositieruimte met diverse historische landbouwwerktuigen. Hier wordt volop aan gewerkt nu. Uiteraard hopen we ook deze droom waar te kunnen maken.”

Nieuws overzicht